Ölets smaker kommer från jäst, malt och smaksättande kryddor.
Idag kryddas öl uteslutande med humle, vilket ger ölet många fina
aromer och smaker. Humle är dock en relativt ny ölkrydda sett i ett
ölhistoriskt perspektiv. Under 1200-talet anses humlen ha introducerats i
Sverige och först efter mitten av 1800-talet blev den allenarådande
som ölkrydda. Kunskapen om ölbryggning anses ha anlänt till
Sverige tillsammans med åkerbruket, vilket var ca 1 500 år f.Kr.
I Sverige har man bryggt öl i ca 3 500 år och det är endast
under de senaste 600 åren humlen har varit med i bryggkaret, och endast
de senaste 150 åren som humlen har varit den enda ölkryddan.
Varför kryddade man öl tidigare i historien? Varför nöjde
man sig inte med ingredienserna jäst, malt och vatten? Vilka växter
valde man som ölkrydda? Ölet kryddades dels för att ge smak,
dels för att öka hålbarheten, och dels som ett sätt att
inta medicinalväxter. Som smakkrydda ville man gärna balansera den
stora sötma som malten genererar, för det ändamålet var
pors en bra och vanlig förekommande växt. För att öka
hållbarheten och fördröja surnandet var malört vanlig.
Exempel på läkeväxter som las på ölet är
nejlikerot och gran.
Carl von Linné skriver i Flora Suecica från 1755 att malört "bota
hårdt och förskämt Dricka" och i 1744 års almanacka att
granstruntar (granskott)
"lagde på öhl såsom humla … giöra et härligt
skiörbiuggs-dricka, genom hwilket många blifwit håldne vid
lifwet".
Skogsöl är en serie av ölsorter vars huvudsakliga kryddor har
används i äldre tider. Ölkryddorna växer i Sveriges skogar,
på myrar och ängar. Växterna till dessa brygder har
skördats (plockats) utanför Söderbärke. Fyra sorter
har bryggds:
Tanngnjost & Tanngrisnir
Skvatt GALEn
Gransus
Älj-Äjl
Skogsölen gör inte anspråk på att visa hur öl
smakade i äldre tider, däremot lyfter skogsölen fram aromer
och smaker som fanns med i äldre tiders ölsorter. Att skogsölen
inte smakar som de gamla ölsorterna beror på, att övriga
ingående ingredienser och bryggteknik är av modernt format.
Var kan man köpa skogsölen? I välsorterade pubar och på
ölfestivaler där Närke Kulturbryggeri deltar kan du finna
dessa rariteter. Prenumera på
Närke Kulturbryggeris nyhetsbrev
så får du uppdaterade uppgifter vart skogsölen har och kommer levereras.
Här brygger jag tillsammans med min fru Birgitta och Närke Kulturbryggeri SkvattgALEn.
Nu åkte kryddorna till SkvattGALEn ned i värtpannan.
Kryddorna simmar i mäskpannan, vilka var...
...en liten del av porsriset...
...en del av enriset med omogna enebär...
... och den lilla givan skvattram.
SkvattgALEn jäser.